Alvar Jacobsson AB | Om oss
15042
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15042,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Om oss

Alvar Jacobsson AB

Alvar Jacobsson AB är en trafikbutik som ligger lättillgängligt bredvid länsväg 164 som passerar utanför Ed. Här säljs allt från drivmedel, släpkärror, biltillbehör, tobak, tidningar, godis, livsmedel och korv och hamburgare till egengjorda baguetter och sallader. Du kan även komma in och tvätta bilen, ta en kopp kaffe, spela på t.ex. lotto eller trav eller laga din bil i verkstaden, som är MECA verkstad. Nästan allt du kan tänka dig hittar du på macken på Ed. En allt-i-allo butik helt enkelt. Men framförallt är det väldigt trevlig och hjälpsam personal. Välkommen in till oss på Alvar Jacobsson!

Historia

Allt började 1958 när Alvar Jacobsson startade Shelltappen på Storgatan nere i centrum på Ed.
Då såldes förutom bensin och olja lite tändstift och glödlampor.

Många bensinstationer har kommit och gått genom åren såsom Esso, Gulf, Uno-X, OK Q8 och Statoil, men idag är det bara Shell eller ST1 som det heter idag som finns kvar, och är därmed ett av dom äldsta företagen på Ed som fortfarande håller igång sin verksamhet, och den enda konkurrenten på drivmedel idag är Tanka.

Men 1965 började Alvar även att sälja husvagnar och båtmotorer. I början av 70-talet blev det en väldig rush och alla ville köpa husvagn, Alvar fick då hjälp av sin bror Arne som fortsatte jobba på macken ända fram till 2002.
I slutet av 70-talet fick man också en smörjgrop och det var då verkstadsarbetet började, då började även Alvars son Dan att jobba där som idag är en av delägarna och som ansvarar för verkstaden.

1980

1980 var det dags för ännu en expansion i samband med att den nya länsvägen 164 byggdes utanför Ed då valde Alvar att flytta sina lokaler till Jordbron där butiken ligger idag.
På Jordbron fick man en yta på ca 1100 kvadratmeter, en ny, fräsch och större butikslokal, biltvätt och en riktig verkstad. Man slutade dock med husvagnsförsäljningen men började istället med försäljning och uthyrning av släpkärror. Med flytten infördes också självbetjäning av bensinpåfyllning. I samma veva började också Alvars fru Anny, som han var tillsammans med sedan han bara var 15 år, att jobba där och hon blev ansvarig för butiken. Allt eftersom började även deras två andra barn Marita och Peter också jobba på macken.

1986

1986 byggdes butiken ut och man blev då Sveriges största Shellmack med livsmedel.
Man fick också ta del av Shells RVI-profil som alla icke självägda Shellmackar använde sig av – alltså hur butiken såg ut utvändigt med pumpar, skyltning, tak och sarg.
1988 började man hyra ut personbilar, nyare modeller av Volvo och Renault, samt en flyttbuss. Detta hade man kvar i ca 20 år till.

1986 byggde man återigen ut butiken och fick fördubblad yta, förutom livsmedel såldes det nu även biltillbehör, mobiltelefoner, leksaker och mycket annat. Dessutom byggdes verkstaden också ut.
På mitten av 90-talet började restaurangdelen ta lite fart då man började sälja kaffe, bullar och korv. Den första korvgrillen som Alvar helt spontant hade köpt på en mässa hade bara plats för 8 korvar, dom rullgrillarna samt ett stekbord som används idag rymmer ca 50 korvar och då är inte baljan med kokkorv inräknat heller.

På slutet av 90-talet begicks fyra inbrott på mindre än ett års tid varav 3 av dessa begicks inom loppet av en månad. Vid ett av inbrotten snodde tjuvarna med sig cigaretter till ett värde mellan 100- och 140 000kr. Dom hade backat in genom huvudentrén, endast snott ciggaretter, tagit bandet från övervakningskameran och smitit.

År 2002 lämnade Alvar och Anny över sitt livsverk till sina barn – Peter tog hand om ekonomin och drivmedlesförsäljningen, Marita fick huvudansvaret för butiken och personalen och Dan tog hand om verkstaden. Idag har Maritas son Oskar tagit över hennes roll sen hon slutat.

Det är ett riktigt familjeföretag i och med att Maritas, Dans och Peters barn nu jobbar på macken så är det tredje generationen inom familjen som jobbar där.

I samband med 50-årsjubileumet 2008 började man även att sälja hamburgare. Då tillagades burgarna i en micro- och varmluftskombination som gjorde att man kunde erbjuda burgare som inte stekts i fett. Under en period gjorde man även pizzor i ugnen.

En annan affärsidé som Peter själv kom på var marknadsföring via Bluetooth. Om kunden hade på Bluetooth på sin telefon när dom kom in i butiken eller bara körde förbi utanför så fick man en notis om specialerbjudande direkt i telefonen. Det var en bra idé men tyvärr kunde man inte fortsätta med den i och med att mobiltelefonerna utvecklades så kunde man inte hänga med i teknikens framfart.

2014

2014 köptes pumparna av ST1 och pengarna gick till att bygga om butiken, man fick en caféhörna, kassan flyttades dit den är idag och man fick stekbord och fritös och det blev mer eller mindre ett riktigt gatukök.

Många andra Shelltappar slog sig ihop med Gulf men på andra orter där man gjorde detta och det redan fanns en annan ST1 station så började ST1 sänka sina priser och det blev ett lokalt priskrig. Därför valde man att skriva ett avtal med ST1 som skulle gälla 10 år och dom tog bort dom gamla ST1 pumparna på Ed. Med ST1 fick man också ha kvar sin Shell Truckdiesel pump till alla lastbilar som passerar förbi.

Den senaste större förändringen i butiken skedde nu efter årsskiftet 2019 då man fick ta över Svenska Spel och ATG efter att den lokala bokhandeln här på Ed, som hade det innan, lagt ner
Då byggdes caféhörnan delvis om till spelhörna och man satte dit spelskärmar, kuponger och tv-skärmar som visar trav hela tiden. Så oavsett när på dagen du kommer in så kan du ta dig en kopp kaffe och en nybakt bulle och titta på ett spännande travlopp.

Här har man alltid luggit i framkant, speciellt vad gäller drivmedel. Man var en av dom första mackarna som kunde erbjuda E 85 alltså etanol.
Och i en tidningsintervju från 2002 sa Peter att han trodde bensinen skulle vara utkonkurrerad om 20 år och det kan vi ju se i dagsläget att det stämde väldigt bra. Han sa även att han trodde elbilen skulle slå igenom stort och att det då skulle finnas laddningsstationer här på Shell och det är ju till och med på gång nu att man ska få ett par laddstolpar.

Under åren har Shell arrangerat många tävlingar och Shell på Ed har vunnit priser flera gånger.
T.ex. vann man en säljtävling 2007 då tre personer i personalen fick åka på en resa till Barcelona och titta på Formel 1 race.
Just nu ligger man etta i en tävling som Svenska Spel arrangerat där det gäller att sälja så mycket trisslotter som möjligt. Olika butiker är då indelade i olika kategorier baserat bl.a. på hur mycket man sålt innan man blev ombud för Svenska Spel. Man säljer i genomsnitt alltså mest lotter i sin kategori i hela Sverige.

Macken har alltid haft en viktig roll i samhället, inte minst som arbetsgivare.
Många av eds ungdomar genom åren har börjat sitt arbetsliv på shell, enda sedan början på Storgatan nere i centrum har många ungdomar helg- och sommarjobbat, vissa har blivit kvar och jobbat många år på shell. Peter och Dan började direkt efter högstadiet, så gjorde även Peters son Robin. Oskar och Carl som är söner till Marita började med en gång efter gymnasiet och även Dans dotter Alexandra. Dom jobbar alla kvar där idag.

Idag är det 16 personer som jobbar i både butiken och verkstan inklusive cheferna, sen kommer det nya helg- och sommarjobbare lite då och då som bara jobbar tillfälligt.

Företaget försöker också varje år att gynna någon av alla ideella föreningar i samhället som t.ex. Eds FF genom sponsring.

Man är även medlem i EMAB, en organisation för alla entreprenörer som driver fristående trafikbutik. EMAB hjälper till med såväl marknadsföring som affärsutveckling, butiksombyggnad och
med att optimera butikssortimentet. Var fjärde vecka tar dom fram ett centralt kampanjprogram med kampanjmaterial som är färdigt att använda i och utanför butiken. Flera gånger om året uppdateras också deras planogram som hjälper dig att välja rätt produkter och hur dom bör placeras i hyllorna. Dom sköter också reklamen som dyker upp på skärmarna över kassan. Alla medlemmar är delägare i EMAB och allt mervärde som skapas i EMAB återgår till medlemmarna i form av marknadsföring, affärsutveckling och en årlig bonus.

Alvar Jacobsson AB Framtidens Trafikbutik